Ett tiggeriförbud kan aldrig vara socialdemokratiskt

14053879_1217103321653527_1357836164625310022_o

Socialdemokratiska studentklubben säger nej till tiggeriförbud och ja till människovärdet. 

Socialdemokratins uppgift är att arbeta för ett jämlikt och solidariskt samhälle. En socialdemokratiskt ledd regering ska arbeta med att bekämpa orsakerna till fattigdom och ojämlikhet, inte angripa symptomen. Att förbjuda tiggeri är lika omänskligt som det är kontraproduktivt.

Historien har visat att lagstiftning mot fattigdom bara är att sopa problemen under mattan. Att vända ordningsmakten mot samhällets svagaste är dessutom helt oförenligt med grundläggande socialdemokratiska värderingar. För att lyfta människor ur fattigdom krävs socialpolitik och välfärdslösningar, både nationella och inom EU.

Idag finns omkring 4000 EU-migranter i Sverige. Många av dem är romer från Rumänien och Bulgarien. Där liksom i hela Europa finns en lång historia av diskriminering och förföljelse av den romska befolkningen.

De som kommer till Sverige gör det för att söka sig bort från diskriminering och fattigdom och använder den fria rörlighet de har rätt till som EU-medborgare. De tigger därför att vad en kan tjäna på att tigga i Stockholm (ca 100 kronor på en dag) är flera gånger mer än med minimilön eller i arbetslöshet i Bukarest. För många är det den bästa chans de har att kunna försörja sig själva och sina familjer. Kanske kan de till och med få ihop en slant för att förbättra sina liv på sikt.

Den långsiktiga lösningen på EU-migranters fattigdom och utsatthet finns i att situationen i deras hemländer förbättras. Sverige arbetar redan med frivilligorganisationer i regeringar Rumänien och Bulgarien. Men förändring tar tid. För överskådlig tid kommer människor att fortsätta komma till Sverige för att tigga, och Sverige är skyldigt att se till att alla som vistas i landet kan göra det på ett värdigt sätt.

Svenska kommuner bör erbjuda lagliga uppställningsplatser, hygienanrättningar och tak över huvudet när det är för kallt. Barn till alla EU-migranter ska gå i skolan så att de får möjlighet till en bättre framtid.

Tiggeriförbud behöver inte utredas. Det ska inte övervägas. Det är inte tiggeriet som ska bekämpas, utan fattigdomen. Det gör vi genom ett långsiktigt arbete i EU-migranternas hemländer och ett värdigt bemötande av dem som kommer till Sverige föra att försörja sig och sina familjer.

SSK:s styrelse 2016-2017,
Ulrika Ström
William Sundelin
Emil Stensson 
Natalia Grbic
Anton Jägare

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *