Spela inte på medelklassens rädsla – frigör den!

Hej partiledningen! Jag har en sak att säga inför partikongressen.

Under påskhelgen gjorde jag som en del andra, åkte tvärs över Sverige för att hälsa på släkten på framsidan. Kort och gott, under middagen på påskafton gör jag en iakttagelse: Medelklassen i Sverige är rädd. Där sitter mina släktingar lärarna, ingenjörerna och ekonomerna. Mellan samtalen om nya kök, renoverade sommarstugor, vädret på kommande semestrar och att ettåringar verkligen stoppar ALLT i munnen, nuddas rädslorna en millisekund i taget.

De är rädda om sin noggrant uppbyggda tillvaro. Skyddar sitt eget mot otryggheten utanför. Exakt det beteende som den borgerliga regeringen förstärker genom att öka skillnaderna mellan de som är innanför och de som är utanför. De här människorna är ännu så länge vissa om att de inte kommer halka ut, men omedvetet har rädslan för att inte klara sig börjat smyga in i tanken och handlingarna. Bäst att gardera sig. ”Lås in smyckena när ni åker bort, det är så mycket inbrott nuförtiden.”

Varför partiledningen, spelar ni på denna rädsla istället för att utforma en politik som bekämpar den?

Min moster läraren är skitförbannad på skolpolitiken. Min morfars kylskåpsdörr är täckt av lappar till hemtjänstföretaget, vars rutiner hela tiden måste hållas efter. I ett landsting som alltid får bästa betyg. Hur är det då i de som bedöms som sämre? En av mina ingifta morbröder jobbar i kommunhuset som har privatiserat ett offentligt bibliotek. Han har inte ens egen arbetsplats längre utan får konkurrera om en när han kommer till jobbet. Det går under namnet flexibilitet. Min kusins otroligt begåvade fru har varit mammaledig från arbetsmarknaden ett bra tag nu. Det kommer att slå mot hennes framtida lön och pension. Men det är tryggast att hon är hemma, så länge de politiska verktygen inte finns.

Alla tjänar de på jobbskatteavdragen. Flera av dem använder rut-tjänster.  Men de börjar känna sig utsatta. Utbytbara. Utan skyddsnät.

Varför vill ni partiledningen fortsätta förstärka detta?

Det här är den medelklass ni är så rädda för att stöta er med. Men den kan riskera att stötas bort av en helt annan anledning: Om socialdemokraterna enbart upplevs som mer av samma politik. En blek kopia av moderaterna. Politik är en positiv frihet. Den innebär att ge människor möjligheter till utveckling och frigörelse. Medelklassen behöver de verktyg som politiken ger. Annars blir den rädd om sitt eget. Om ägandet som den jobbar så hårt för att få ihop. Och då ligger rösten på de borgerliga inte långt borta.

Kära partiledningen, det jag skickar med till partikongressen: Spä inte på medelklassens rädslor, utforma istället en politik som frigör den ifrån dem.

– Elisabeth Lindberg, ordförande SSK

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *